top of page
Forest Trees

The answer exists at the same moment the question is asked. Question everything

Hoe de ene coach jou mooi maakt en de adere je afkraakt


 

Ik heb deze week een hartverscheurende conversatie gevoerd met een ondernemer die zowat in tranen uitbarstte toen ik vroeg naar de eerdere ervaring met een business coach. Het wemelt nu van de coaches en ik weet uit ervaring dat er een wereld van verschil is in de kwaliteit van coaching.

Ik heb niets tegen de - trendy - experts in business en lifestyle coaching. Waar ik wel moeite mee heb is de houding van sommigen waarmee ze het verpesten voor anderen.


Een probleem overwinnen of een cursus volgen maakt je nog geen geschikte coach! Wat een coach wel goed maakt? De combinatie van eigen ervaring, expertise beheersing en vooral het vermogen om je in te leven in de persoon die geholpen wil worden met jouw wijsheid. Dat inlevingsvermogen ontbreekt helaas te vaak.

Hoe ik dat weet? Ondernemers komen vaak naar mij toe met horrorverhalen over hun vorige coach, met de verwachting dat het bij mij anders is - want dat hebben ze gehoord. Niet om mezelf te promoten: op ieder potje past een dekseltje. Ook mijn coaching zal zeker niet bij iedereen passen.


Hoeft ook niet! Dat is juist het mooie. Zelf vind ik de titel coach helemaal niks. Het impliceert dat de coach boven je staat en daar gedragen velen zich ook naar. In mijn perceptie loop je mét en naast elkaar – waarbij de een de weg al gelopen heeft. That’s it! Noem mij daarom maar je sidekick.

Change frame

De juiste drijfveer van een coach is om jou van een situatie waarin je vastzit te begeleiden naar een situatie waarin je weer controle hebt. In praktijk werkt het goed als dit alles binnen een kader van vertrouwen en begrip gebeurt, gesteund door keuzes en met gerichte voornemens om een verandering teweeg te brengen.


Deze veilige kaders worden vaak over het hoofd gezien...

Pushen van content en actie is tegenwoordig vaak de kern van coaching en dat vind ik zonde. Om een rare reden denken veel coaches dat ze hard en streng moeten zijn.


Ze zadelen mensen op met regels en oefeningen en doen er alles aan om de oude gewoontes geforceerd om te buigen – met harde hand als dat nodig is. En dat valt velen verkeerd.


Het is te vergelijken met de trend in de opvoeding. Vroeger heerste er een strenge opvoeding, nu komen we hier van terug. Zo ook in coaching. Afgekeken van het Amerikaanse ‘inspiratie coaching’ passen (te) veel coaches nu een strenge methode toe die weinig met echt coachen te maken heeft. Ik klaag niet hoor, want dit betekent een stroom nieuwe klanten voor mij… De focus is dus verandering. Alleen focust de coach te veel op het resultaat en vergeet hij, zo lijkt het, de persoon die het moet doen: degene om wie het echt draait en die uiteindelijk bepaalt of jij goed bent als coach. De focus van de coach moet gericht zijn op het welzijn van de ondernemer. Hoe geweldig een coaching methode ook mag zijn, als het niet werkt, is het waardeloos!

Say what?!

Terug naar dat hartverscheurend verhaal. Weet je wat die ondernemer te horen kreeg toen de betreffende coaching niet bleek te werken? Ik citeer: ‘Er moet iets mis met jou zijn, ik kan niets met jou. Jij moet nu professionele hulp zoeken.’


PARDON?!

Ten eerste: een coach hoort toch de professional te zijn? En, hoe durf je zoiets te concluderen?!


Iedereen is uniek en iedereen heeft zijn eigen flow. Succesflow, geldflow, gezondeheidsflow, geluksflow, werkflow… Niet iedereen is bekend met zijn eigen flow en om daar achter te komen is een coach nodig. Dat jouw coaching methode niet werkt, betekent niet dat er iets mis is met de persoon!


Er is gewoonweg geen klik tussen jullie of je hebt geen tijd of zin om je in hem te verdiepen. Want tijd is geld, toch? Klopt, geld dat van je wegloopt…

Trust issue

Goede raad voor iedereen met een slecht coaching verleden: NEEM NIETS AAN van een coach die je voortdurend en blijvend verdrietig maakt en vervolgens laat vallen!

Je bent nu een (negatieve) ervaring rijker, maar laat je niet ontmoedigen. Het is heel moeilijk om zelf te veranderen, een coach is onmisbaar. Ga op zoek naar een coach die bij je past. En ga steeds bij jezelf te rade: Voelt dit goed? Past dit bij mij? Voel ik me begrepen? Kan ik mezelf zijn en mij kwetsbaar opstellen zodat deze coach erachter kan komen welke triggers bij mij spelen?

Zijn alle antwoorden een volmondig JA? Ga dan vooral door! Zo niet, stap dan op. Zoveel mensen - zoveel methodes om iets te bereiken. Verandering is altijd persoonlijk, ingewikkeld en uitdagend. Het lukt alleen als jij dat wilt en vol overtuiging aan de slag gaat.

In coaching draait het om JOUW vooruitgang. Is die er niet… dan ligt het NIET per definitie aan jou. Een coach moet jou handvatten aanreiken om vooruitgang te boeken. Lukt dat niet? Dan past deze methode niet bij jou. Zoek verder.


Geloof me – als je de juiste coach vindt dan ga je vliegen! Dan is angst ineens spannend, wordt moeilijk doable, verandert verdriet in begrip, begint stagnatie in beweging te komen en jij krijgt zin om je leven aan te pakken. Transformatie in actie!

Check & recheck

Hoe weet je snel of een coaching methode bij je past? Twee tips:

TIP 1. Iemand die zelf geen ervaringsdeskundige is – is per definitie NIET de juiste coach. Geen discussie mogelijk.

TIP 2. Stel jezelf de vraag en antwoordt eerlijk, vanuit je onderbuikgevoel: Word ik geduwd of word ik naar iets toe getrokken?

De push coaching vs pull coaching


Push coaching kan alleen kortstondige resultaten opleveren (als die überhaupt komen) en is meestal heel frustrerend. Pull coaching zorgt voor duurzame en soms moeiteloze resultaten, blijft langdurig inspireren en wordt snel in je systeem opgenomen en makkelijk geïnternaliseerd.

Wees slim, verspil je tijd niet. De juiste coach investeert in je kwaliteiten en bouwt daar je persoonlijke succes op. Onthoud dit, gebruik dit en het succes van je verandering is gegarandeerd!

En jij? Heb jij al zo'n ervaring gehad die je met anderen wilt delen? Meestal leert zo'n 'foute' mentor je ook iets. Niet wat je hoopte, maar wel erg waardevol. Namelijk, vertrouw vaker op jezelf!

Stay epic & true!

Your Mindset Sidekick


 

PS: Wil je nu echt veranderen? Omdat JIJ dat wilt?
62 views
Anna-Tjumina-white-high-res.png

Changeology state of mind.
The art of mindsetting towards effortless life improvements, empowered self image, lasting detachment, comfortable change skills and reliable trust in desirable today & tomorrow

aankomende
cocoon hikes

14.jpg

Cocoon Hike

Verzamelen @ parkeerplaats t'Jagershuys, Woudenbergseweg 15, 3707 HW Zeist

Vrijdag 11 Mrt

67 euro

16.jpg

Cocoon Hike

Verzamelen @ parkeerplaats t'Jagershuys, Woudenbergseweg 15, 3707 HW Zeist

Vrijdag 25 Mrt

67 euro

12.jpg

Cocoon Hike

Verzamelen @ parkeerplaats t'Jagershuys, Woudenbergseweg 15, 3707 HW Zeist

Vrijdag 8 Apr

67 euro

bottom of page