Leer 3 dingen over influencers en hoe je er een wordt!

Ik lees niet vaak tijdschriften en als ik ze weer eens doorblader, ergens in een wachtkamer, dan vallen me juist daarom trends op. Zo ook de nieuwe trend van influencers… Op Facebook, Instagram en andere digitale snelwegen wemelt het van influencers, van fashion tot fitness, van wetenschap tot politiek. Het is helemaal hot om influencers te volgen maar ook om er eentje te worden. Checklists en ‘hoe het allemaal begon’-verhalen sieren de covers van glossy’s en kranten. Zo zie je: even niet opgelet door druk-druk-druk te zijn met mijn bedrijf en de maatschappij is aan me voorbijgegaan. Les voor de toekomst: check regelmatig de tijdschrift covers!

 

Hot hot hot

 

Als iets zoveel aandacht krijgt, dan moet ik maar even in de materie duiken. Influencer klinkt wel leuk! En het toffe van deze nieuwe ‘personal branding’ rage is dat het duidelijk aangeeft wat het betekent en inhoudt. Voor een ondernemer met een bijzondere expertise is het zeker een titel om naar te streven. Gelukkig kwam ik meteen een aantal biografische succesverhalen en interviews tegen van een aantal van die influencers. Vol verwachting las ik ze door, op zoek naar geheimen om de wereld te veroveren als nieuwe influencer… maar helaas. Het geheim is niet nieuw en niet zo spannend, al heeft het nu wel een leuk nieuw bling-bling labeltje.

 

 Snelcursus Influencer worden 

 

1. Wees JEZELF 
 

De meeste influencers zijn eigenaardig. Maar zijn we dat niet allemaal een beetje? Alleen passen we ons (te) vaak aan aan wat we denken dat anderen aantrekt of aan een betere (of totaal andere) versie van onszelf. In beide gevallen verstoppen we onze echte ik… en dat terwijl ieder mens mooi en uniek is.

 

De influencers hebben lak aan wat anderen zeggen en doen gewoon hun ding. Het wonderlijke is dat we het niet altijd eens hoeven te zijn met influencers om ze te gaan volgen! En dat is ook het geheim van hun populariteit: we willen toch volgen HOE ze het doen. Ze zijn wie ze willen zijn, en dat vinden wij heel charmant.

 

Les voor ons ondernemers: probeer niet op anderen te lijken, maar zoek manieren om jezelf en je producten zo authentiek mogelijk neer te zetten.

 

2. DURF zichtbaar en eerlijk te zijn

 

Geen mooi verpakte praatjes. Geen politiek correcte constructies. Zeggen wat je denkt en je richten tot mensen die hetzelfde denken. Influencers zijn de stem van de menigte. Ze zeggen wat anderen wel willen maar niet durven zeggen. Ze zijn zoals anderen willen zijn maar niet durven zijn. Bij influencers is het een kwestie van ‘op ieder potje past een dekseltje’. Iedere influencer heeft zijn eigen crowd. In ondernemers jargon heet dit: iedere expert heeft zijn eigen doelgroep. Het werkt!

 

Dus toch maar meer aandacht besteden aan de klik tussen jezelf en je doelgroep door gewoon eerlijk en gedurfd (slik, daar is de angst voor feedback weer) voor je mening en je kwaliteiten uit te komen.

 

3. Blijf ZICHTBAAR

 

Influencers zijn én blijven actief in de media, want dat is hoe ze worden opgemerkt. De vele ‘begin’-verhalen vertellen hetzelfde. Het begon langzaam en ineens vielen ze op en groeide hun aanhang. Weer niets nieuws! De ijzeren regel van consistentie blijft krachtig, ook in 21e eeuw. Maar... onze instant digitale wereld heeft wel 1 afwijkende eigenschap toegevoegd aan deze business law: de consistentie moet overeenkomen met toepasselijk zijn. Dus niet iedere maandag stipt om 8 uur posten maar op de momenten dat een topic actueel is.

 

Influencers reageren vaak op het nieuws, een verrassende vondst, een opmerkelijke gedachte of een toevallige ontmoeting. Ondernemers kunnen daar veel van leren. Ik krijg vaak blogs op een vast tijdstip in mijn inbox. Voor mij is de verrassing dan weg. Sommige zweren daarbij, maar voor mij is het een killer. Misschien is dat zo omdat ik van de impuls-generatie afstam… maar als de blog onverwacht komt dan vraag ik mij meteen af: waarom nu? Zou er iets bijzonders gebeurd zijn? En dan heb je mij!

 

 Front row pioneers

 

In essentie zijn dit de 3 welbekende stappen van pioniers. Alle game changers in de geschiedenis pasten en passen dit toe, en nu dus met het aantrekkelijke en hippe etiketje ‘influencer’. Dat labeltje zal steeds wijzigen, maar de voorbeeldfunctie blijft altijd bestaan. Ik spoor mijn klanten daarom altijd aan om zich te positioneren door een uniek en sexy label te verzinnen voor zichzelf en hun product. Dit fenomeen bewijst de kracht ervan.

 

OK, nu ik. Laten we zeggen dat ik een influencer wil worden. Hmmm, toch wel een beetje ongemakkelijk. Waarom zou het iemand interesseren hoe ik mijn bedrijf uitvoer en met mijn klanten werk?

 

Aha, stap 2 is waarschijnlijk de moeilijkste voor mij: zichtbaar durven zijn. Is dat een aan te leren skill of een aangeboren eigenschap? Ik gok op dat eerste (dat is in mijn voordeel toch?!) en zet het op mijn todo-lijst om erover na te denken, plannetjes te maken en tijd vrij te maken om het uit te gaan proberen. “1001 succes geheimen van kleine ondernemers onthuld - het dagboek van een business insider.” Ja, dat wordt mijn nieuwe projectje op weg naar een persoonlijke branding van een influencer. Bij deze benoem ik mezelf tot ‘Small Business - Big Bang’ influencer voor solo-ondernemers. Zou dat zo werken? We gaan het meemaken!

 

En nu jij… Wil jij een influencer worden?
Vul dan deze zin aan in de comments hieronder en zet het op je doelenlijs:

 

Ik ben … (je expertise) influencer voor … (je doelgroep) en ik laat me horen via (de kanaal van je communicatie). SPEAK UP en wees de mogelijke breakthrough voor een ander!


En als je meedoet in de comments dan maak je kans op een jaar lang gratis Business Forward platform membership.  

 

Stay epic & true!

Anna, jouw Business Sidekick

PS: Ben je klaar om het niet meer alleen te hoeven doen?
Sluit dan aan bij onze Working ON My Business sessies bij jouw in de buurt!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente  Forwards
Please reload

Volg ons...
  • Facebook Basic Square
Please reload

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

  Let's team up for F.O.C.U.S. IMPACT! 
Laat me weten wat jou bezig houdt...

Sidekick INConfidence
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey LinkedIn Icon
Groenoord 382 I 2401 AN  Alphen aan den Rijn 
Tel. 06 44 852 153 
Algemene Voorwaarden Privacy Verklaring