Het is waar wat ze zeggen... Alle begin is doodeng!


Het begin… er bestaan zoveel gezegden, verhalen en wijsheden over. De meeste zijn inspirerend, sommige zijn pijnlijk waar, maar de realiteit is altijd anders – de lessen van het begin zien we altijd pas achteraf.

Als ik aan het begin van iets nieuws sta dan ben ik eerst in vuur en vlam, mega geïnspireerd en hopeloos verloren in het creatieve tijd/ruimte continuüm. De energie en productiviteit zijn om van te smullen – I’m the queen of the world.

Maar dan komt het… als het concept staat en de grote lijnen uitgedacht zijn, komt de evil twin om de hoek kijken. Ik twijfel ineens aan alles, pas alles eindeloos aan en het ergste: ik vind feedback van anderen ineens belangrijker dan mijn visie. Ken je dat?

SOS to my comfort zone

Als ondernemer weet je dat nieuwe dingen opzetten, nieuwe projecten opstarten en nieuwe producten verzinnen echt iets is dat bij ons hoort. En je zou denken dat we onderhand gewend zijn aan de toppen en dalen van dit proces. Ik niet. Ik denk elke keer: ik weet hoe dit werkt, dit keer doen ik abc anders. En toch komt xyz als een grote verrassing midden op mijn to-do-lijst vakantie vieren en begin ik weer te twijfelen (nee, niet weer!), komt mijn visie maar niet tot zijn recht op papier (jawel, maar het kan beter) en schijn ik niemand gelukkig te maken (en mijzelf al helemaal niet).

Ik dwing mezelf dan om anderen op te zoeken die niet naar de uitkomst kijken maar naar hoe ik het doe. Ze zien altijd iets wat ik niet zie. Dat doet even pijn, maar ze hebben gelijk.

Ja, elk begin zal altijd eng zijn, twijfel meebrengen en een hoop feedback produceren waar ik niet per definitie iets mee hoef te doen. Door het aan te zien komen valt het steeds iets minder zwaar. Het wordt tijd dat ik daar aan wen!

There is a reason for everything

Waarom is dat eigenlijk zo? Nou, ik heb geleerd dat een nieuw begin zich nooit op hetzelfde ervaringsniveau afspeelt. Elk nieuw begin brengt je als een spiraal steeds naar een nieuwe ‘ondernemersverdieping’. Het lijkt hetzelfde, maar is toch anders. Je denkt dat je alles kent en toch leer je steeds iets nieuws. Je komt dan in een nieuwe groei looping, een nieuwe progressieronde, waarin je een ‘ondernemersstadium’ wijzer wordt, zeg maar. Dat vind ik gaaf!

En net als in een achtbaan is dat spannend, eng, maar toch altijd te gek als je weer veilig op de grond staat. Oh boy wat kijk ik nu uit naar die rustige stabiliteitsfase aan het einde van deze looping… Maar ik ben een ondernemer dus ik kan en wil niet anders dan vooruit. Business Forward. Doorbijten dus!

Hear Hear

Welkom, deze website is mijn nieuwe begin. Heel spannend, super eng en OMG ik weet dat er een hoop feedback mijn kant op komt. Makkelijk heb ik het mezelf niet gemaakt, I have big shoes to fill! De plek innemen waar mijn mentor stond (oké oké, een hoekje dan) en die mij vol vertrouwen deze groei looping in heeft geduwd. Nu het hoofd koel houden en volgens het boekje de stappen nemen. Ik ken ze van binnen naar buiten, maar op deze nieuwe hoogte lijken ze ineens heel nieuw en moeilijk…

Maar er schuilt troost in de wetenschap dan ik niet alleen ben. Ondernemer zijn is niet altijd makkelijk (wel leuk!). En het verrassende is dat andere ondernemers mij steeds inspireren om een nieuwe looping uit te proberen. Dus bij deze: ik hoop dat mijn stappen ook jou zullen inspireren. Ik hoop dat we samen onze loopings kunnen nemen en de bekende stappen vol vertrouwen kunnen zetten. Vooruitgang lijkt simpel als je het van een afstandje bekijkt. Heb jij de hoofdrol, dan is het anders. Ik weet het en jij weet het vast ook.

Two heads are better than one

Ik geloof in samen! Ik geloof dat jij met een reden mijn pad kruist en ik het jouwe. Ik vertrouw erop dat jij mij (bewust of onbewust) op wijze lessen trakteert en dat ik jouw opstapje kan zijn naar je volgende groei looping. Want ondernemen doe je nooit alleen: er zijn klanten, leveranciers, partners, familie en vrienden en een hoop gelijkgestemde ondernemers die precies weten wat jij doormaakt. Ik reken op onze community, want – in de woorden van mijn geëerde mentor Nisandeh Neta – ‘Entrepreneurs are the backbone of our economy’. Abso-freaking-lutely!

Hoe beleef jij het begin?

Wat doe jij om veilig en zeker in de productiviteitsfase te belanden na het spannende creatieproces? Laat je horen en wees de mogelijke breakthrough voor een ander!

En als je meedoet in de comments dan maak je kans op een jaar lang gratis Business Forward platform membership.

Stay epic & true!

Anna, jouw Business Sidekick

PS: Ben je klaar om het niet meer alleen te hoeven doen? Sluit dan aan bij onze Working ON my Business sessies bij jouw in de buurt!

Recente  Forwards
Volg ons...
  • Facebook Basic Square
No tags yet.